Estanci esimene vesinikuprojekt!

21.03.2023

2022. teisel aastal sõlmisid Estanc ja soome Power-to-X tehnoloogiaettevõte P2X Solutions Oy lepingu vesiniku- ja hapnikumahuti ning kolme survevabamahuti tootmiseks ja tarnimiseks. Tooteid hakatakse kasutama rohelise vesiniku ja sünteetilise metaani tootmiseks Harjavalta uues tehases Soomes.

Harjavalta tehas

Uus tehas sai endale nurgakivi 20. jaanuaril 2021. aastal. Harjavalta tehasest saab Soome esimene tööstusliku mastaabiga rohelise vesiniku tootmistehas. See projekt viib Soome Euroopa vesinikumajanduse tippu, samuti suurendab see Satakunta valla piirkondlikku elujõudu.

Rohelist vesinikku peetakse üheks peamiseks lahenduseks ülemaailmsete dekarboniseerimise eesmärkide saavutamisel. Seda toodetakse vee elektrolüüsi protsessis, mille toiteallikaks on ainult taastuvenergia nagu tuul või päike. Protsessi käigus jaguneb veemolekul (H2O) vesinikuks (H2) ja hapnikuks (O2), mida Harjavaltas hakatakse hoidma Estanci toodetud survemahutites. Tootmisprotsessi käigus ei eraldu CO2 ja tootmisprotsessi ainsaks kõrvalsaaduseks on vesi.

Kõigi selle projektiga seotud osapoolte eesmärgiks on aidata kaasa jätkusuutlikuma maailma ehitamisele. Enamik Estancis valminud toodetest kasutatakse sektorites, kus energiatõhusus ja kestlikkus on prioriteedid. Me usume, et ainuõige viis äri ajada on teha seda jätkusuutlikult. Oleme Estancis väga tänulikud, et meie tooted aitavad muuta maailma keskkonnasõbralikumaks paigaks.